Gréckokatolícka charita Prešov

• Decrease font size
Sen sa mení na skutočnosť - Stanka
Tlač PDF

„Mojím snom je napísať vlastnú zbierku básní. Prostredníctvom knihy chcem ukázať, že aj človek s hendikepom niečo dokáže.“ Stanka, autorka básní"

SEN SA MENÍ NA SKUTOČNOSŤ
viac o projekte

VOLÁM SA STANKA HUDAČKOVÁ, pochádzam zo Starej Ľubovne a jedným z mojich životných snov je držať v ruke svoju vlastnú zbierku poézie. V mojej rodine som najstaršou dcérou, mám 6 súrodencov, ktorí sú mojou oporou a inšpiráciou zároveň. Podarilo sa mi vyštudovať osemročnú základnú školu vo Svidníku, na čo som patrične hrdá.

Chcela som pre seba niečo urobiť a dokázať si, že aj na vozíku sa to dá. Keď máte určitý hendikep, ale silnú motiváciu dosiahnuť istý cieľ, tak veľa vecí môžete dokázať.

AKO SOM SA DOSTALA NA VOZÍK? Sú dve verzie a presne neviem, ktorá z nich je pravdivá. Podľa mňa teraz, nemá zmysel pátrať. Či by to bolo tak alebo onak, poznanie mi teraz nepomôže. Každopádne som na vozíku od útleho detstva. Dôležité je, ale myslieť pozitívne. Ráno vstať, pozrieť sa von, usmiať sa, nenadávať. Áno, sú dni kedy ma trápi môj zdravotný stav, hlavne keď musím ísť niečo vybaviť. Keď idem na nákup a chodník nie je bezbariérový, v budove nemajú výťah a podobne. Ale o minútu, dve ma to prejde a idem ďalej. Podarilo sa mi v posledných rokoch osamostatniť sa. Samostatnosť nie je len môj úspech, ale aj ľudí, ktorí ma obklopujú.

Mojím snov je napísať vlastnú knihu. Možno je to bláznivý sen, ale dúfam, že sa mi to raz podarí. Báseň je pre mňa inšpirácia aj možnosť vyjadriť svoje pocity. Keď mi občas ťažko, vytiahnem si jednu zo svojich básni, na ktoré som pyšná. Prostredníctvom nej môžem ukázať, že aj človek s hendikepom niečo dokáže.

Priatelia, rodina, zamestnanci zariadenia Domu sv. Anny v Starej Ľubovni, tí všetci mi ukázali v živote cestu, ktorou mám ísť. Som hrdá, že samostatný život denne dokazujem, a zároveň je to povzbudenie pre moje okolie, pretože ich zanietenosť a pomoc prináša ovocie. Chcem aj tým postihnutým ľuďom dokázať, že aj my môžeme fungovať samostatne, len musíme chcieť.

POMOŽTE S NAMI SPLNIŤ STANKE JEJ SEN.

Na realizáciu vydania zbierky básní doplnenými ilustráciami našich detí a mladých z Domu svätej Anny v Starej Ľubovni potrebujeme získať približne 1 500 € (náklady na tlač, preplatenie časti kurzu pre Stanku, aby sa mohla uplatniť na trhu práce). Predpokladáme, že náklady budú predstavovať vyššiu sumu, a preto sa snažíme získať finančnú podporu aj z iných zdrojov. Každý z vašich darov pomôže splniť Stanke a našim mladým ich veľký sen.

Darujte ľubovoľnú sumu na darcovský účet v ČSOB, a. s.:
IBAN: SK73 7500 0000 0040 2291 5525
variabilný symbol: 1111
Ďakujeme

„Dnes som v izbe sama,
hľadím z okna už je preč ten čas,
keď ako dieťa som sa vo svojej izbe hrala.
Čo by som dnes za to dala,
keby som mohla byť zas malá.

Som iná ako tí druhí,
zvykla som si na zvláštne pohľady ľudí,
tak mi to už tak nevadí
keď niekto spoza kríka na mňa hľadí.

Už je preč ten čas,
keď mi slza tiekla po tvári
a keď mi to vadilo a
občas to moje srdiečko zranilo.

Svoj kríž si celý život nesiem, asi to tak malo byť,
tak som sa naučila s tým krížom žiť.“

z básne -Kríž-

IBAN: SK18 7500 0000 0040 0842 5976

Pozrite si stránku v preklade

Bl. Peter Pavol Gojdič